Werkwijze

Verwijzing Basis GGZ


Je kunt je aanmelden bij mijn praktijk wanneer je in het bezit bent van een Basis GGZ-verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner GGZ of andere verwijzer. Hieronder omschrijf ik mijn werkwijze in 4 stappen, zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten.

1. Aanmelding

Per mail stuur je een korte beschrijving van je hulpvraag en je contactgegevens. Binnen 7 dagen neem ik contact met je op om te bepalen of ik de juiste hulpverlener voor je ben. Bij geschiktheid plannen we een intakegesprek.

2. Intake

Het intakegesprek omvat 1 tot 2 gesprekken waarin we nader kennismaken en aandacht hebben voor jouw hulpvraag, klachten, hoe je leven is ingericht en de manier waarop je gewend bent om te gaan met gebeurtenissen. Soms worden vragenlijsten ingezet om de ernst van klachten en behandeleffect over de loop van de tijd te kunnen meten.

Als uit de intake blijkt dat er sprake is van een diagnose die onder de BGGZ valt, dan wordt de zorg vergoed door de basiszorgverzekering. Om de ingezette zorg te verantwoorden vullen we samen een HONOS+-vragenlijst in die de zorgzwaarte van het traject bepaalt (zorgvraagtypering).
Het is ook mogelijk om in behandeling te komen wanneer zorg niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar (niet-verzekerde diagnose of geen diagnose mogelijk). Je betaalt dan zelf de behandeling. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van de) behandeling wel; informeer bij jouw eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Na intake worden de behandeldoelen en afspraken samengevat in een behandelplan dat richting geeft aan de behandeling.

3A. Psychodiagnostiek

Na het opstellen van een goede vraagstelling wordt een brede klachtenanamnese gedaan middels screeners, schoolrapporten en/of gesprekken met naasten. Afhankelijk van de vraag worden tests of vragenlijsten afgenomen. De duur van het traject is sterk afhankelijk van de complexiteit van de vraagstelling. Hieronder wordt een gemiddelde tijdsduur gegeven volgens de richtlijnen van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP):

Soort onderzoekInhoud onderzoekGemiddelde tijdsduur*
KlachtenAnamnese, screener, klachteninterview, vragenlijsten4 uur
IQ-onderzoekAnamnese, screener, (heteroanamnese), IQ-test3-4 uur
ADHD-onderzoekAnamnese, screener, schoolrapporten, hetero-/ontwikkelingsanamnese, ADHD-interview5 uur
Autismespectrum-onderzoekAnamnese, screener, schoolrapporten, hetero- /ontwikkelingsanamnese, autisme-interview5-6 uur
Persoonlijkheidsonderzoek classificerendAnamnese, screener, heteroanamnese, (IQ-test), persoonlijkheidsinterview5-6 uur
Persoonlijkheidsonderzoek Anamnese, screener, heteroanamnese, (IQ-test), persoonlijkheidsvragenlijsten10 uur
CopingAnamnese, vragenlijsten2 uur

* Bij psychodiagnostiek bestaat tot de helft van de tijd uit dossieronderzoek, scoring van tests, en het schrijven van een onderzoeksverslag. Wanneer het verslag klaar is, plannen we een terugkoppelingsgesprek om de resultaten, conclusie en een behandelvoorstel door te nemen. Je ontvangt na afloop een kopie van het verslag.

3B. Behandeling

Binnen de Basis GGZ wordt kortdurende zorg geboden voor verschillende psychische klachten. Sinds 2022 wordt de zorg gefinancierd volgens het Zorgprestatiemodel waarbij de zorgvraagtypering middels vragen inschat in welk profiel jouw klachten en hulpvraag passen, en hoeveel behandelgesprekken gemiddeld nodig zijn. Er wordt ingedeeld in 4 profielen:

  • Kort: Lichte klachten voldoende voor een DSM-5 diagnose, enkelvoudig of laag-complex van aard. Gemiddelde behandelduur: 294 minuten / 3-4 behandelgesprekken.
  • Middel: Matig ernstige klachten voldoende voor een DSM-5 diagnose, die beperkingen geven in het dagelijks leven.
    Gemiddelde behandelduur: 495 minuten / 6 behandelgesprekken.
  • Lang: Ernstige klachten voldoende voor een DSM-5 diagnose, die zeer beperkend zijn in het dagelijks leven.
    Gemiddelde behandelduur: 750 minuten / 9 behandelgesprekken.
  • Chronisch: Langer bestaande klachten die nu redelijk stabiel zijn.
    Gemiddelde behandelduur: +750 minuten / 12 behandelgesprekken.

We evalueren het behandelingsproces regelmatig zodat jij zo kort als mogelijk, en langer waar nodig jouw doelen kan behalen.

4. Afsluiten

Wanneer uit onze gesprekken blijkt dat je voldoende vooruit bent gekomen in inzicht in je klachten en/of het veranderen van gedachten en gedragingen, of juist behoefte hebt aan intensievere behandeling, bespreken we de afsluiting van je behandeling bij Spraakwater Psychologie. Bij toestemming wordt er een afsluitende brief naar de huisarts gestuurd.

Kwaliteit, tevredenheid en privacy

Kwaliteit

Ik ben aangesloten bij de Landelijke
Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP).

Zie hieronder hoe ik de kwaliteit van
mijn praktijk heb georganiseerd.  

Tevredenheid

Ben je tevreden over jouw behandeling?
Fijn om dat te horen!
Spreek je waardering uit door een review te schrijven op Zorgkaart Nederland, de cliëntenfederatie die online onafhankelijke keuze-informatie geeft om zorgverleners en cliënten aan elkaar te verbinden.

~

Wanneer je niet tevreden bent over de behandeling dan ga ik graag met je in gesprek over hoe we de behandeling anders kunnen vormgeven.

Mochten wij er niet samen uitkomen, dan kun je contact opnemen met de klachten- en geschillencommissie van de Landelijke Vereniging
van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP).

Privacy

Jouw persoonlijke gegevens worden bewaard in een cliëntendossier. Het dossier bevat contactgegevens, de verwijsbrief, de intake, eventuele diagnostiek, het behandelplan, gespreksverslagen en andere documenten die relevant zijn voor jouw behandelproces. Het dossier is vertrouwelijk en is alleen toegankelijk voor behandelaars die betrokken zijn bij jouw behandeling.