Tarieven en vergoeding

De meeste psychische klachten vallen onder de vergoede zorg vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. Er is een verwijsbrief van de huisarts, praktijkondersteuner GGZ of andere verwijzer nodig en een vermoeden van een vergoede diagnose.

Welke zorg valt onder de Basis Geestelijke gezondheidszorg (BGGZ)?

In de BGGZ worden milde tot matig ernstige psychische klachten behandeld. Sommige mensen ervaren veel schaamte vanwege hun psychische klachten, waardoor ze geneigd zijn om geen professionele hulp te zoeken. Door op tijd hulp in te schakelen voorkom je dat de klachten zich verergeren en tot een zwaardere zorgvraag leiden. Bij ernstige psychische klachten verwijs ik door naar de specialistische GGZ.

Wat is het Zorgprestatiemodel?

Sinds 2022 wordt de zorg bekostigd via het Zorgprestatiemodel. GGZ-behandelingen worden afgerekend als losse zorgprestaties. In het zorgprestatiemodel wordt alleen de directe tijd (face-to-face, (beeld)bellen of mailen) berekend. De indirecte tijd (administratie) zit verrekend in het consulttarief. Voor jou als cliënt verandert er niets aan de zorg die je ontvangt. Wel is de rekening makkelijker te controleren en komt deze regelmatiger aan.

Voor meer informatie over het Zorgprestatiemodel verwijs ik je naar de patiëntenfolder.

~

Vanaf wanneer ga ik betalen?

Tijdens de aanmelding hebben we kort telefonisch contact ter kennismaking en inschatting van de problematiek. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Vanaf de intake zijn er kosten aan het traject verbonden, ongeacht de uitkomst van de intake. Deze kosten vallen onder de basisverzekering. Als uit de intake een diagnose naar voren komt die gedekt wordt door de zorgverzekeraar, dan vallen de kosten van verdere behandelcontacten tevens onder basisverzekering.

Ik heb contracten met zorgverzekeraars

Voor 2025 heb ik een contract met de volgende zorgverzekeraars:

  • a.s.r. zorg, a.s.r. ik kies zelf
  • Aevitae, Care4life (Caresq)
  • DSW Zorgverzekeraar, Stad Holland Zorgverzekeraar, SZVK, RMA/RMO
  • Menzis Zorgverzekeraar, AnderZorg, HEMA, VinkVink
  • Salland Zorgverzekeringen, HollandZorg
  • Zorg en Zekerheid, AZVZ, ZEM
  • Zilveren Kruis Zorgverzekeringen, Interpolis, FBTO Zorgverzekeringen, De Friesland Zorgverzekeraar, ZieZo, de Christelijke Zorgverzekeraar (vanaf 1 april 2025)

NB: Ik kan me pas in 2026 aansluiten bij VGZ en ONVZ. Mocht je verzekerd zijn bij CZ, neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden voor vergoeding. Houd deze pagina in de gaten voor updates.

De kosten van het zorgtraject dien ik in bij deze zorgverzekeraars. Je betaalt altijd eerst het wettelijk eigen risico, dit valt onder jouw eigen kosten. Het eigen risico geldt ieder nieuw kalenderjaar waarin je (nog) in zorg bent opnieuw. De tarieven per consult zijn afhankelijk van setting (instelling/vrijgevestigde praktijk/kliniek etc.), beroepsgroep van de zorgverlener, type consult (diagnostiek/behandeling) en tijdsduur. De prestaties die in mijn praktijk kunnen voorkomen en bijbehorende maximumtarieven voor 2025 volgens de NZA vind je terug in onderstaande tabellen. Ze zijn op te zoeken in de GGZ Tool – Tarievenzoeker (nza.nl). Over deze tarieven betaal je geen BTW.

Tarief voor niet-verzekerde zorg

Wanneer je bij Spraakwater Psychologie in behandeling komt en er geen sprake is van een diagnose die valt onder vergoede zorg – bijvoorbeeld aanpassingsproblematiek, burn-out klachten of relatietherapie – dan betaal je per consult van 60 minuten (waarvan 45 minuten gesprek en 15 minuten voorbereiding/administratie) een tarief van €138,15. Dit is het vastgestelde tarief voor niet-vergoede zorg door de NZa en deze zorg is vrijgesteld van BTW. De factuur betaal je per sessie en binnen 14 dagen. In sommige gevallen is een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering.

No-show tarief

Hieronder vallen de kosten voor een te laat geannuleerde of gemiste afspraak. Wanneer een gemaakte afspraak toch niet goed uitkomt, kun je de afspraak tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren of verzetten. Meld dit het liefst zo snel mogelijk, zodat we samen een nieuwe afspraak kunnen maken en ik eventueel iemand anders kan uitnodigen.

Bij een gemiste afspraak of afbellen van een afspraak binnen 24 uur brengt Spraakwater Psychologie een no-show tarief van €70,- in rekening. Dit geldt ook voor overmachtssituaties zoals ziekte. Dit is niet vanuit onbegrip maar vanwege de kosten die ik maak bij een gemiste afspraak. Let op, deze kosten dekt een zorgverzekeraar niet!

Het is altijd mogelijk om een face-to-face afspraak om te zetten naar (video)bellen. Op die manier kan ik de voor jou gereserveerde tijd toch gebruiken. Dit kan soms een alternatief zijn voor overmachtssituaties. Afmeldingen kunnen gemaild worden. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.