Aanbod
PSYCHODIAGNOSTIEK – BEHANDELING – CONSULTATIE
Psychodiagnostiek
Psychodiagnostiek kan duidelijkheid bieden over waar je klachten vandaan komen en welke hulp hier het beste op aansluit. Door middel van gesprekken, tests en vragenlijsten wordt jouw vraagstelling onderzocht. De duur van het traject hangt af van het aantal en diepgang van de vraagstellingen.
Je kunt bij Spraakwater Psychologie terecht voor psychodiagnostiek naar klachten, intelligentie (sterkte/zwakte-profiel), ontwikkelingsstoornissen (ADHD, autismespectrumstoornissen), persoonlijkheidsproblematiek (classificatie en structuur) en copingsstijl. Dit onderzoek vormt de eerste stap naar passende behandeling.

Behandeling
Spraakwater Psychologie biedt behandeling bij milde tot matige angst/stress, stemmingsproblemen, enkelvoudig trauma, ontwikkelingsstoornissen (ADHD, autisme), eetproblemen, slaapproblemen, verslaving, zelfbeeldproblematiek en klachten als gevolg van de persoonlijke stijl. Voor klachten zoals delier, dementie en schizofrenie is specialistische GGZ meer passend. Als je twijfelt of je klachten passend zijn bij Spraakwater Psychologie denk ik graag met je mee. Hieronder lees je meer over de behandelvormen die ik aanbied.
cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie richt zich op het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Door negatieve gedachten en irrationele gedachten in kaart te brengen en te veranderen, en nieuwe positieve gedragingen aan te leren voel je je mentaal beter. Lees hier meer over CGT.
Inzichtgevende therapie
Je gaat op zoek naar de oorsprong van jouw gedrag en het ontstaan van klachten door te kijken naar de patronen die je in je leven hebt ontwikkeld.
Emotieregulatievaardigheden
Wanneer je je regelmatig overspoeld voelt door heftige emoties helpen emotieregulatievaardigheden om je emoties beter te begrijpen, onder controle te krijgen en je veerkracht te vergroten.
Traumaverwerking
Twee bekende behandelvormen om trauma’s te verwerken zijn Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Imaginaire Rescripting (ImRes). EMDR wordt ingezet om de impact van ingrijpende herinneringen te verminderen. Dit doe je door te focussen op de nare gebeurtenis terwijl je tegelijkertijd een afleidende taak uitvoert om je werkgeheugen te belasten. Lees hier meer over EMDR.
Bij ImRes ga je in gedachten terug naar de traumatische gebeurtenis en herschrijf je de herinnering, om gevoelens, behoeftes en gedrag te uiten dat je op dat moment moest onderdrukken. Zo verander je de betekenis van de nare ervaring. Lees hier meer over ImRes.
SCHEMATHERAPIE
Middels schematherapie onderzoek je hoe schema’s – diepgewortelde overtuigingen en patronen voortkomend uit vroege ervaringen – je ooit hebben geholpen, maar nu zorgen voor problemen met emoties en in contact met anderen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Lees hier meer over schematherapie.
Let op: Een volledige schematherapiebehandeling wordt alleen in de specialistische GGZ aangeboden. Bij mij kun je een eerste indruk krijgen van schematherapie. Mocht je verder willen met deze behandelvorm, dan kan ik je doorverwijzen.

Consultatie
Voor collega’s die te maken krijgen met psychische klachten binnen hun vakgebied – zoals de huisarts of POH-GGZ – ben ik beschikbaar voor consultatiegesprekken rondom diagnostiek en behandeling. Cliënten hoeven dan niet bij mij te worden ingeschreven.
Vragen?
Neem contact op voor vragen of voor het maken van een afspraak.